✕ Stäng

Svårare att sluta röka med e-cigaretter

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett sätt att sluta röka vanliga cigaretter. Det finns varianter med eller utan nikotin och med olika smaker som persika och jordgubbe. Men i tidskriften Lancet Respiratory Medicine publicerades nyligen en studie som visade att de som använder e-cigaretter har 28% lägre chans att sluta röka.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 31 juli 2018

Då e-cigaretter inte varit ute på marknaden i mer än några år är det för tidigt att säga hur de påverkar hälsan långsiktigt men flera studier har publicerats som pekar på en negativ effekt.

I New England Journal of Medicine publicerades i 2015 en artikel som visade att den cancerframkallande kemikalien formaldehyd kan spridas i lungorna när man använder e-cigaretter. Det finns fler farliga cancerframkallande ämnen i cigaretter men forskarna menar att e-cigaretter inte ska betraktas som ofarliga.

Den senaste forskningen inom e-cigaretter hävdar att ångor från e-cigaretter kan döda lungceller vid höga doser. Efter exponering av e-cigarettångor en timme om dagen, fem dagar i veckan ökade inflammation i lungorna och i blodet på möss. Dessutom ökade risken för bakterieinfektion i lungorna.

Ännu är e-cigaretter inte klassade som läkemedel trots att läkemedelsverket har insisterat för att få ökad kontroll över försäljning.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Publicerad 27 januari 2016, senast uppdaterad 31 juli 2018
Källor: DN, NEJM

Fler nyheter

Senaste Nytt