Svårare att sluta röka med e-cigaretter

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett sätt att sluta röka vanliga cigaretter. Det finns varianter med eller utan nikotin och med olika smaker som persika och jordgubbe. Men i tidskriften Lancet Respiratory Medicine publicerades nyligen en studie som visade att de som använder e-cigaretter har 28% lägre chans att sluta röka.


Då e-cigaretter inte varit ute på marknaden i mer än några år är det för tidigt att säga hur de påverkar hälsan långsiktigt men flera studier har publicerats som pekar på en negativ effekt.

I New England Journal of Medicine publicerades i 2015 en artikel som visade att den cancerframkallande kemikalien formaldehyd kan spridas i lungorna när man använder e-cigaretter. Det finns fler farliga cancerframkallande ämnen i cigaretter men forskarna menar att e-cigaretter inte ska betraktas som ofarliga.

Den senaste forskningen inom e-cigaretter hävdar att ångor från e-cigaretter kan döda lungceller vid höga doser. Efter exponering av e-cigarettångor en timme om dagen, fem dagar i veckan ökade inflammation i lungorna och i blodet på möss. Dessutom ökade risken för bakterieinfektion i lungorna.

Ännu är e-cigaretter inte klassade som läkemedel trots att läkemedelsverket har insisterat för att få ökad kontroll över försäljning.