Beroendets fyra delar

När du väl bestämt dig för att sluta röka måste du ta tag i ditt beroende. Beroendet vid rökning går att dela in i fyra olika pusselbitar. Fysiskt, psykiskt, socialt och vana.


Beroende rökning

Hjärnan är fantastiskt duktig på att göra oss beroende av allt som triggar vårt belöningssystem.

Vare sig det är nikotin, alkohol, droger eller socker så gör hjärnan att vi mår dåligt när vi inte får i oss det som den är van vid.

1. Fysiskt

Det fysiska beroendet är det som också kallas för abstinens. Det är den känslan som uppstår i kroppen när den inte får den drog och stimulerande ämne som den är van vid. Det kan kännas hopplöst och som att det aldrig kommer att gå över, men faktum är att fysiska beroendet är det som du snabbast blir av med.

För att minska abstinensen när du ska sluta röka eller snusa kan du använda nikotin i form av hjälpmedel. Tänk dock på att även trappa ner nikotinhjälpmedel så att du inte blir beroende av dessa.

2. Psykiskt

Rökning är ofta förknippad med en känsla. Du röker när du är glad, när det finns något att fira, när du är ledsen eller som en tröst när livet går emot dig.

Det är denna form av beroende som är den riktigt tuffa att bli av med. Du känner att inget annat kan framkalla det lugn som lägger sig över dig när du tar en cigg. Det känns kanske dessutom som att det inte finns något som kan förhöja din glädje på samma sätt?

Men faktum är att det går att ersätta rökningen som belöning eller tröst med något annat. Det kan vara farligt att ersätta ett beroende med ett annat, vilket gör att det är viktigt att tänka på vad rökningen ersätts med. När du är ledsen eller glad – umgås och omringa dig av människor som gör att du mår bra eller som förhöjer och delar din glädje.

3. Socialt

Rökning är även ett socialt beroende som kan göra det svårt att ta sig ur. Det är socialt accepterat att röka på festliga tillställningar vilket gör att du kan känna dig mindre social eller till och med utanför om du inte följer med och tar en cigg. Det gäller att du är stålsatt för att klara av dessa situationer och att du hittar en ny identitet.

4. Vanan

Den sista pusselbiten i ditt beroende är vanan. Du är van att ta en cigg när du tar en kopp kaffe på balkongen eller när du dricker ett glas rosé en solig vårdag på uteserveringen. Bara att stå och vänta på bussen kan vara en stor prövning.

I alla dessa situationer är det viktigt att du påminner dig själv om att det är ett aktivt val du gör, att inte röka. Du mår bättre av att inte ta den där cigarretten och är det verkligen värt det om du skulle ta den?