Stopp för rökning på uteserveringar

Regeringen vill minska på rökningen i Sverige. För att lyckas med detta kan det snart bli olagligt att röka på uteserveringarna.


Sista blosset på uteserveringen?

Är det snart slutrökt på uteserveringarna i Sverige?

För tio år sedan infördes rökförbud på krogen. Nu vill regeringen ta nästa steg för att minska på rökningen i Sverige: Rökförbud på uteserveringarna, exponeringsförbud i butik och neutral cigarettförpackningar. Detta skriver folkhälsoministern Gabriel Wikström på DN Debatt.

Målet är ett rökfritt Sverige år 2025.

Anledningen till de skarpare åtgärderna är cigaretternas skadliga inverkan, både för rökarna men också genom passiv rökning.

Enligt Socialstyrelsens rapport ”Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar” är tobak en av de fyra allvarligaste riskfaktorerna för icke smittsamma sjukdomar.

De senaste åtta åren har cirka 800 000 personer i Sverige insjuknat på grund av rökning. Där 100 000 personer har dött av samma anledning.

”Trots detta har inga nya initiativ tagits för att minska rökningen sedan den senaste stora tobakspolitiska reformen, införandet av rökförbud på krogen” skriver Gabriel Wikström.