Forskare: Snus 95% säkrare än rökning

Idag är snus förbjudet i alla länder i Europa förutom Sverige. Men ny statistik som presenteras denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen tyder på att snus kan rädda liv, ett uppenbart argument för att legalisera snus i Europa enligt konsumentgrupper.


Enligt en ny analys som presenteras av forskare denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen är snus minst 95 procent säkrare än rökning.

Snus minskar sjukdom och dödlighet

Bevisen för att snus är ett livräddande hjälpmedel för rökare blir allt starkare. Genom att minska antalet personer som börjar röka och öka antalet personer som lyckas sluta kan snus minska sjukdomsbörda.

I Sverige är snus mer populärt än rökning. Enligt en rapport från 2017 (EuroBarometer från EU-kommissionen) röker bara 5 procent av svenskar dagligen jämfört med genomsnittet i Europa på 24 procent.

Tobaksrelaterad dödlighet bland män i Sverige är också den lägsta i Europa med 152 per 100 000 personer jämfört med 373 per 100 000 i Europa.

Blamd dödsfall relaterat till rökning är 46 procent ett resultat av lungsjukdomar som lungcancer, KOL och lunginflammation. Det finns inte tillräckligt bevis för att snus ökar risken för dessa sjukdomar. Snus verkar heller inte ha samma starka kopplingar till hjärtsjukdom, stroke och flera andra cancerformer som rökning har.

Resultat från forskning i Sverige uppskattar att om snus gjordes tillgängligt i resten av Europa och används i samma skala som i Sverige skulle upp till 320 000 dödsfall bland män undvikas varje år.

Påtryckningar att ändra EU-lagstiftning

EU-lagstiftning tillåter inte försäljning av snus i något europeiskt land förutom Sverige. Men slutsatsen att snus har livräddande fördelar för rökare har lett till påtryckningar att legalisera snus i resten av Europa.

– Snus är en tobaksprodukt som konsekvent visat sig mindre skadlig för hälsan än cigaretter. Ett förbud mot snus begränsar rökares val av säkra alternativ och har en stark negativ påverkan på folkhälsan, säger Gerry Stimson, vid The New Nicotine Alliance i Storbritannien, en konsumentgrupp som arbetar för att legalisera snus.

Snus är dock inte riskfritt, läs mer på Dagens Hälsa om hälsorisker med snus:

Stor studie: Snusare riskerar att få typ 2-diabetes

Snus ökar risken att dö i prostatacancer

Studie: Snus mycket farligare än man trott