Hjälpmedel för att sluta röka
När du ska sluta röka kan det vara väldigt jobbigt när nikotinet lämnar kroppen. För att göra det lättare att fimpa finns det en hel del hjälpmedel.
Hjälpmedel – nikotin
Ett hjälpmedel som många använder när de ska sluta röka eller snusa är nikotin. Det säljs på apoteket och har en 18-årsgräns precis som cigaretter.
- Nikotintuggummi – ska tuggas med jämna mellanrum, inte som vanligt tuggummi. Ha inte tuggummit i mer än 30 minuter och låt det vila i munnen mellan tuggningarna.
- Nikotinplåster – sätts någonstans på kroppen där det med fördel inte syns. Det finns plåster som verkar i 16 timmar eller 24 timmar.
- Nässpray med nikotin – används som en vanlig nässpray, men behöver skrivas ut av en läkare.
- Inhalator – laddas med pluggar med nikotin i, du kan suga på den i 20 minuter innan nikotinet är slut. Fungerar också som ett bra substitut till att hålla i en cigarett.
- Sugtabletter – används som ett nikotintuggummi. Sug på tabletten och låt den därefter vila i munnen.
- Tabletter som läggs under tungan – en liten tablett som läggs under tungan. Efter 30 minuter är den upplöst.
- Spray – sprayar direkt i munnen.
- Pulver som läggs under läppen – används som en snus. Ligger under läppen i 30 minuter.
- E-cigarett – marknadsförs idag som ett sätt för rökare att sluta röka. Men forskning tittar på om det verkligen är till hjälp. Läs mer här.
Gör en hälsoplan
Ett annat hjälpmedel för motivation kan vara att göra en egen hälsoplan. Där skriver du dina mål, när du ska sluta, vad du vill uppnå och vad din belöning blir om du lyckas.
Appar
Det finns många appar som sägs kunna hjälpa dig med rökavvänjning. Ge tips och råd när du behöver det.
Böcker
Vissa böcker har hjälp många människor att sluta röka och snusa. Allen Carr är en författare som har blivit hyllad för sin bok ”Äntligen icke-rökare!”. Till skillnad från andra böcker om att sluta röka får du röka under hela tiden som du läser boken. Det fiffiga med den är att de allra flesta inte vill röka när de är klara med boken.